Kétszínü lágyság koszorúban

 

Két személynek nagy önuralom mellett kitart három napig. Kakaó, kávé, marmalade társaságában képes eltűnni a tányér színéről szinte azonnal. Tortalapnak sem utolsó.

Lágy, enyhén nedves, kanyargós mintás, minden korosztály kedvelős. Megevős.




Valójában ez egy mutáns zebratorta. Elméletileg. Mikor olvastam többek hozzászólását egy bizonyos desszertes oldalon, elbizonytalanodtam: tényleg meg akarom sütni? Két tábor esett egymásnak: azok, akik olajízt éreztek, és azok, akik nem. Minden esetre én is sokalltam az étolaj mennyiségét, illetve kicsit rám jött a félsz, hogy a kakaós tészta állaga nem lesz az igazi. Többen erről is beszámoltak.

Aztán mégis belevágtam a hazárdírózásba: módosítottam megérzésem szerint a mennyiségeken. Az eredmény tökéletes lett.

  Kapj elő a spájzból, a hűtőből, a szekrényből

5 db normál méretű tojást (vagy hat kicsit),
két nagyobbacska tálat, amibe majd kettéválasztod őket,
egy csipet sót,
másfél deci vizet (125+25ml),
125ml napraforgóolajat,
egy mérőpoharat,
egy konyhai mérleget, és mérj ki 25+5 dkg porcukrot,
37 dkg finomlisztet (BL55),
készíts ki 1 csomag sütőport,
és két púpos evőkanál holland kakaót,
végül tedd készenlétbe a konyhai robotgépet, és a választott kb.26-os átmérőjű tetszőleges sütőformát.




  1. Válaszd szét a tojásokat, majd a fehérjéket verd fel 5dkg cukorral és egy csipet sóval kemény habbá.
  2. A tojássárgákat habosra keverjük a többi cukorral és hozzáadjuk szép komótosan a napraforgóolajat és a 125ml vizet. Mindkettő legyen langyos!
  3. A sütőport a leszitált liszthez add, majd robotgéppel keverd szép, krémes tésztává a tojássárgákkal.
  4. A sárga tésztának felét merd át egy másik tálba. Az egyikbe szitáld a két púpos evőkanálnyi kakaót, és elegyítsd benne a langyos 25ml vizet. 
  5. A tojásfehérje habját is a két tésztába forgatjuk óvatosan úgy, hogy a kakaóshoz kicsivel több fehérjét adunk. 
  6. Melegítsük elő a sütőt 160-165°C-ra.
  7. Miután ezekkel megvagyunk, 5 perccel később keverjük meg a tésztákat és nézzük meg, hogy az állaguk megegyezik-e. Ha igen, akkor úgy tűnik, jól osztottunk. Ha a kakaóssal valami nem stimmelne, evőkanalanként adjunk hozzá annyi vizet, amennyivel ugyanolyan lesz a két tál tartalmának állaga.
  8. A sütőformába kedvünk szerint csurgassuk/kanalazzuk bele össze-vissza a tésztákat, de azért egyenletesen. Majd irány a sütő, és nézz az órára!
  9. Ezt követően ne nyisd ki a sütő ajtaját a 30. percig. Akkor viszont pörgethetsz 180°-ot a sütőformán. Minden jóravaló süti megérdemli. Az 50. percnél fogpiszkálóval/hústűvel bökd meg a tésztát. Ha tiszta a tű, kapcsold ki a sütőt. Még 10 percig benn maradhat a melegben, akár ki is hűlhet a sütőben.
  10. A kihűlt sütit szabadítsd meg a kereteitől. Tehetsz rá bolti vagy saját díszítést alkalomtól, kedvedtől függően. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése