A málna dicsérete avagy hétköznapi málnatorta


Egy hete, lekvárfőzés után maradt még egy-két marék málna. Csak nézegettem, magában enni már nem volt kedvem... és akkor, egy szimpla hétköznap rámtört a süthetnék.


Ennek a tortának az alapja ez a két színű süti. Egész egyszerűen csak átírtam a hozzávalókat ilyen formán:

5 db normál méretű tojás (vagy hat kicsi)
egy csipet só
150ml víz
125ml napraforgóolaj
25+5 dkg porcukor
37 dkg finomlisztet (BL55),
1 csomag sütőpor
4 púpos evőkanál holland kakaó

Ez a variáció érvényes jó féle kakó használatakor. Nekem most egy kissé silányabb jutott, ezért 5 ek kakóval dolgoztam és 180ml vízzel.

A tészta elkészítése abban különbözik a linkelt sütiétől, hogy a teljes tészta kakaós lesz. Tehát:

1) Válaszd szét a tojásokat, majd a fehérjéket verd fel 5dkg cukorral és egy csipet sóval kemény habbá.
2) A tojássárgákat habosra keverjük a többi cukorral és hozzáadjuk szép komótosan a napraforgóolajat és a 150 ml vizet. Mindkettő legyen langyos!
3) A sütőport a leszitált liszthez add, majd robotgéppel keverd szép, krémes tésztává a tojássárgákkal és a kakaóval.
4) A tojásfehérje habját is a két tésztába forgatjuk óvatosan úgy, hogy a kakaóshoz kicsivel több fehérjét adunk.
5) Tedd a tortát kapcsos formába, és told be 160-165°C-ra előmelegített sütőbe 50 percre. A harmincadik percig ne nyisd ki a sütőajtót Akkor viszont fordíthatsz a formán 180°-ot, és a végén tűpróbázhatsz.
6) A kíhült tésztát vágd két lapra vagy akár háromra is.



A krém abból készült, ami épp otthon volt, talán nálad is van raktáron:

500g túró
1 kis csomag étkezési zselatin (4 lapnak megfelelő)
kb 2dl főzőtejszín
kevés málna 

A zselatint keverd el a főzőtejszínben és tedd fel kis lángon egy lábasba, s kevergesd simára, de ne forrald fel. Keverd bele a túrót és a málnákat. Pépesítsd amennyire jól esik. Kend meg vele a lapot, dobj rá még egy kis málnát, fedd be a másik lappal, majd tedd hűtőbe pár órára, míg megdermed. A kapcsos tortakeretet köré teheted a biztonság kedvéért.

Miután úgy gondolod, olvaszthatsz rá tortabeveonót, csokit, tejszínhabbal és málnával díszítheted. Ezt már a fantáziádra és ízlésedre bízom.


2 megjegyzés:

  1. Szia!

    Mint gasztrobloggernek, szeretném a figyelmedbe ajánlani a gasztro.miner.hu oldalt, ahol a gasztronómiai témájú blogokat jelenítjük meg egy helyen, és az online elérhető Gasztroblogger Szakácskönyvet, ahová blogodból valószínűleg néhány receptet külön is kiemelünk.

    Szeretnénk, ha a Te blogod is megjelenhetne oldalunkon, s ehhez hozzájárulásodat szeretnénk kérni (szabályunk, hogy csak azok bejegyzései jelennek meg, akik ehhez hozzájárulnak). A bejegyzésedből csak egy kivonat jelenik meg honlapunkon és esetlegesen egy kis kép: ha valaki el szeretné olvasni írásodat, akkor a blogodra fog eljutni. A csatlakozásnak anyagi vonzata nincs, a bejegyzések első egy-két mondatának listázásához a blog feedjét dolgozzuk fel, tehát semmilyen technikai teendőd sincs. Az eddigi tapasztalatok alapján napi további 50-100 látogatót is jelenthet, ha bekerül valaki a listába.

    Amennyiben úgy döntöttél, csatlakoznál hozzánk vagy kérdésed van, kérlek, írj az info kukac miner pont hu-ra!

    Üdvözlettel:
    Miner.hu

    VálaszTörlés
  2. nagyon szép a blogod:D
    http://beautyandfashion-makeup.blogspot.com/

    VálaszTörlés